Tuli mieleen sellanen juttu että terveysalan ihmiset eli terveyden edistäjät - ravitsemusterapeutit, kansanterveystieteilijät ym. - katsoo asioita usein ainoastaan yhdestä näkökulmasta. Terveyden edistäminen muista asioista piittaamatta olis aika yksinkertaista. Pitäis vaan liikkua enemmän sekä syödä terveellisemmin. Varmasti kolesteroliarvot paranisivat, veren glukoosi tasoittuisi ja vyötärön ympärys kaventuisi.

Kun taloustieteilijöiltä kysytään, mitä pitäisi tehdä että taantumasta päästään eteenpäin, he ehdottavat veronkevennyksiä ja menojen leikkauksia. Ei taloustieteilijän tarvitse välittää sosiaalisista tekijöistä, mitä sillä on väliä jos vanhus ei saa hoitoa tai tuloerot kasvaa. Sosiaalialan ihmiset ajattelee usein pelkästään sosiaalisesta näkökulmasta, jolloin helposti unohtuu talouden realiteetit. Moni ympäristökiihkoilija vaatii niin kovia rajoituksia päästöihin ja energiankulutukseen, että vaikutukset elintasoon saattavat unohtua. Samoin terveystieteilijä ajattelee usein pelkästään siitä terveysnäkökulmasta.

Ehkä just sen takia monella terveysfriikillä menee hommat sekasin. Jos ruoan ainut tehtävä on tuottaa terveyttä, nautinto ja hyvä maku ei merkitse enää mitään. Jos liikunnan ainut tehtävä on tuottaa terveyttä ja pitää paino hallinnassa, liikunnasta nauttiminen ei merkitse enää mitään.

Mun mielestä jokasen kannattaa pyrkiä syömään terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Terveellisyys on täysin mahdollista yhdistää hyvään makuun. Kompromisseja pitää elämässä aina tehdä, eikä joka päivä tarvitse syödä herkkuja, ihan niin kuin aina ei myöskään tarvitse syödä suositusten mukaan. Ruoka on monelle myös sosiaalinen tapahtuma, jolloin liika ehdottomuus voi vaikeuttaa sosiaalisia suhteita ja se taas on omiaan haittaamaan myös terveyttä. Kannattaa kokeilla erilaisia reseptejä - taitava kokki loihtii hyvänmakuista ruokaa terveellisistäkin raaka-aineista.

Liikunnassakin tulis muistaa hyvä fiilis. Jos lenkki tai puntti ei maistu, kannattaa kokeilla jotain muuta. Uinti, rugby, sulkapallo, paini, kiipeily, tanssi, varmasti on varaa mistä valita. Pelkkä kalorin kulutuksen perässä liikkuminen on aivan älytöntä ja omiaan lisäämään pahoinvointia. Ei kukaan jaksa pitkään lajia, joka ei ole hauskaa.